Factory 6 Media House

Podcasten deel 2 – Apparatuur

Podcasten deel 2 – Apparatuur

In het eerste deel van de 10 delige masterclass heb je bepaald wat de opzet van je podcast gaat worden, nu kun je bepalen welke apparatuur het beste bij jou en jouw budget past.

Je begrijpt dat als je met drie mensen in dezelfde ruimte opneemt, je meer apparatuur nodig hebt dan dat je de podcast alleen opneemt of de podcast opneemt met gasten op afstand.

Misschien wil je wel telkens ergens anders opnemen; bijvoorbeeld bij je gast in zijn of haar bedrijf.

De basis voor het opnemen van een podcast bestaat uit het volgende:

  • Microfoon
  • Standaard voor je microfoon
  • Popfilter of plopkap
  • USB of XLR kabel
  • Audio interface of recorder
  • Koptelefoon
  • Software om op te nemen en/of te monteren

Aanschaffen

Voordat je op aanschaf over gaat is het dus van belang om te weten waar je opneemt en met hoeveel mensen je dat doet.

Neem je alleen op, zonder gasten of interview je gasten op afstand dan volstaat een USB microfoon prima, Devine maakt budget microfoons en voor niet al te veel geld heb je een prachtige microfoon van Rode op je bureau staan.

Ga je met meerdere mensen opnemen of interview je gasten dan is de beste oplossing om microfoons aan te sluiten op een externe geluidskaart een zogeheten audio interface. Het is niet onmogelijk om met meerdere USB microfoons tegelijk op je computer op te nemen, maar het heeft zeker niet de voorkeur. Hier heb je software voor nodig die de routing regelt van de USB microfoons zoals VoiceMeeter voor Audacity of ASIO4ALL voor Audition.

Met een audio interface kun je één of meerdere microfoons aansluiten op een computer. De Focusrite Scarlett-serie is een voorbeeld van een veelgebruikte audio interface let wel, om deze te gebruiken heb je altijd een computer nodig en bij veel modellen kun je maximaal 2 microfoons fantoomvoeding geven. Wat fantoomvoeding precies is leer je later in deze masterclass.

Wil je opnemen zonder computer, dan is de RodeCaster PRO van Rode het perfecte apparaat om podcasts mee op te nemen.

Wil je je apparatuur makkelijk mee kunnen nemen omdat je bijvoorbeeld telkens ergens anders opneemt dan zijn de recorders van ZOOM erg gebruiksvriendelijk en zeer stevig gebouwd. Deze zijn net als de RodeCaster PRO zonder computer te gebruiken. De podcast wordt opgenomen op een SD kaart.

Denk er dus over na of je altijd in dezelfde ruimte opneemt of je flexibel wilt zijn met je apparatuur.

 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 

Audio interfaces v.l.n.r. Focusrite Scarlett 2i2, Rode RodeCaster Pro, Zoom H6. 

Microfoons

Het belangrijkste bij podcasten zijn de microfoons, deze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, soorten, maten en versies. De belangrijkste bij podcasten zijn USB, dynamische en condensatormicrofoons. Buiten het feit dat alle microfoons apparaten zijn die geluid omzetten in elektriciteit doen alle microfoons dat op hun eigen manier.

Om te weten welke microfoon je nodig hebt is het handig om te weten wat het verschil precies is.

Dynamsiche microfoons

Dynamische microfoons zijn vrij eenvoudige apparaten. Hierdoor zijn ze meestal betaalbaarder dan condensatormicrofoons. Door de eenvoudige constructie kunnen ze tegen een stootje en zijn ze dus ideaal als je “on-the-road” opneemt. Doordat dynamische microfoons geen actieve electronica bevatten, hebben ze geen stroom (fantoomvoeding) nodig.

Een nadeel van dynamische microfoons is dat hoogfrequente trillingen en nuances in het geluid minder goed worden geregistreerd, wat veelal resulteert in een doffer geluid wat minder goed te verstaan is.

USB en condensatormicrofoons

USB en condensatormicrofoons lijken qua techniek erg veel op elkaar. In tegenstelling tot dynamische microfoons zijn condensator microfoons complexe apparaten. Ze zijn gevoelig voor stoten en doordoor minder geschikt om mee te nemen.

Het voordeel van condensatormicrofoons is dat er veel meer nuance in het geluid zit, wat resulteert in mooi helder geluid.

Standaard voor je microfoon 

Je microfoon moet natuurlijk ergens op staan. Neem je op in een studio en blijft deze ook staan dan wordt de microfoon meestal op een zogeheten boom arm geplaatst. Dit zijn armen met scharnieren die vastzitten aan het bureau of tafel en zorgen ervoor dat je je microfoon goed kunt plaatsen waardoor je stem beter klinkt.

Een boom arm oogt professioneel maar kan ruimte technisch wel voor wat problemen zorgen. Een goed alternatief om je microfoon vast te zetten is een tafelmodelstatief. Deze zijn veel kleiner, maar geven je toch de flexibiliteit om de plaatsing van de microfoon goed te krijgen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Microfoonstandaards, Innox IVA 08 boomarm en de MD5 het tafelstatief van Samson. Microfoons Rode NT1-A.

Popfilter of plopkap

In een studio setup worden er over het algemeen popfilters gebruikt. Een popfilter plaats je voor de microfoon en reduceert alleen de “ploppen” die van voren komen. Hierover later in de masterclass meer.

Neem je veel buiten de studio op kies dan voor een plopkap. Deze schuif je over je microfoon heen en geeft 360 graden “plopbescherming”, voordeel is dat deze ook wind reduceren. Handig als je buiten opneemt.

XLR of USBkabel

Om de microfoons aan te sluiten worden er, afhankelijk van het model XLR of USBkabels gebruikt. Vaak worden deze meegeleverd met de microfoon.

Koptelefoon

Om goed te kunnen horen wat er precies wordt opgenomen is het advies om een koptelefoon te dragen. Let wel, vermijdt koptelefoons met noise cancelling deze geven een vertekend beeld van wat er opnemen wordt.

Software

Om audio op te nemen volstaan Quicktime Pro of Garageband (Mac) en Audacity of Audition (Win) prima.

Podcast apparatuur huren

Als je eens wilt uitproberen of je podcasten wel leuk vindt of als je de uitgave niet in een keer wilt doen kun je ervoor kiezen om apparatuur te huren. Er zijn diverse aanbieders voor podcast apparatuur zoals Open Studio (Amsterdam) of BudgetCam (meerdere locaties).

Wil je je podcast opnemen met een ervaren technicus dan bieden wij van Factory 6 de mogelijkheid om met onze apparatuur jouw podcast op locatie op te nemen.

Ook kunnen we je adviseren welke apparatuur je nodig hebt en wat bij jouw format en budget past.