Factory 6 Media House

Motion Graphics 101

Motion Graphics 101

Wat zijn motion graphics eigenlijk?

Iedereen vindt het leuk om vermaakt te worden! Maar vermaak is vaak niet de bedoeling van je video.

Een van de manieren waarop je je boodschap kunt verhelderen of de aandacht vast kunt houden in een video zijn motion graphics. Dit zijn stukjes animatie vaak in combinatie met audio om informatie over te brengen of een verhaal te versterken.

Voorbeeldje hoe je met motion graphics informatie kunt overbrengen is een zogeheten “lower third”, je kent ze wel die balkjes om te laten zien wie er nou eigenlijk tegen je staat te praten en wat zijn of haar functie is.

 

Factory 6 Media House | Lower third

 

De “lower third” uit ons voorbeeld is zo ontworpen dat je ziet dat Bas Knapp tegen je praat, dat hij de Hoogheemraad van Rijnland is en dat hij op de afvalwaterzuivering in Haarlem-Schalkwijk staat.

Door de animatie trekt het je aandacht en dat is precies wat we willen. Je zou het Bas natuurlijk ook kunnen laten zeggen, maar dat haalt de snelheid enorm uit de video. Motion graphics to the rescue!

Ik wil iets uitleggen

We blijven in het volgende voorbeeld bij de video van Bas. De motion graphics worden complexer als hij gaat uiteggen waarom hij op de waterzuivering is.

Als Bas verteld dat ze een leiding gaan boren van de ene waterzuivering naar de andere dan ben je verhaaltechnisch wel klaar, maar spreekt weinig tot de verbeelding.

Als hij aan zijn verhaal toevoegt dat de leiding 7 kilometer is en onder de Ringvaart door loopt dan heb je al iets meer een idee van de omvang van dit project.

Maar als we motion graphics toevoegen krijg je pas echt een idee hoe groots dit project in werkelijkheid is.

 

Factory 6 Media House | Motion Graphics 101

 

Motion graphics zijn enorm krachtig, want het shot uit ons voorbeeld krijg je met een drone nooit voor elkaar.

Beide benen op de grond

Luchtshots zijn natuurlijk enorm indrukwekkend, maar niet voor ieder project noodzakelijk.

Ook bij “gewone” video kunnen motion graphics enorm veel toevoegen.

Erwin legt uit dat er achter de bosschages een nieuw gemaal wordt gebouwd. Lees, dat gemaal moet nog gebouwd worden. De getekende versie kunnen we met motion graphics precies achter de bosjes laten vallen op het moment dat Erwin dat aanwijst. Het laat niets aan de verbeelding over.

 

Factory 6 Media House | Motion Graphics 101

 

Bijkomend voordeel, de motion graphics zijn gemaakt in de huisstijl van het Hoogheemraadschap. Dit verhoogt de herkenbaarheid bij de kijker. Dubbel plus win win situatie.

Een laagje verder

Om het verhaal van Marcel kracht bij te zetten laten we teksten achter hem in beeld vallen, alsof het echt achter hem valt.

We hebben Marcel losgeknipt van de achtergrond. De losse Marcel hebben we weer teruggeplaatst op zijn originele plek. So far so good, alsof losse Marcel er niet is.

Maar schijn bedriegt, want er is een laagje tussen Marcel en de achtergrond gekomen. Motion Graphics kom er maar in!

Op het moment dat de 15% de grond raakt zie je een stokwolkje op de grond, mooi voor het dramatisch effect.

Factory 6 Media House | Motion Graphics 101

 

3D camera tracking en Motion Graphics

Het wordt nog leuker als je getekende onderdelen vast zet op bewegend beeld.

Kort door de bocht, we filmen Marcel op een weg. De camera beweegt langzaam naar boven. De tekst “Maart 2025” hebben we natuurlijk niet met een spuitbus op de weg gespoten maar zijn Motion Graphics in combinatie met 3D camera tracking.

Om het realistischer te laten lijken hebben we een schaduw toegevoegd die in dezelfde richting staat als de schaduw van Marcel. Mooi toch?

 

Factory 6 Media House | Motion Graphics 101

 

Motion graphics helpen je verhaal te versterken en helpen je om op te vallen, omdat je volledig vrij bent in het ontwerp en de plaatsing ervan. De combinatie van motion graphics in jouw huisstijl in een video zijn een garantie voor succes en maken je video’s zoveel krachtiger.

 

 

 

Bekijk de hele video’s

AWS Zwanenburg – Start project

AWS Zwanenburg – Leidingen boren