Factory 6 Media House

lucas podcast

Hosting

Belangrijk om te weten is dat bijvoorbeeld Spotify en Apple podcasts je podcast niet hosten. Deze diensten linken naar jouw podcast.

Het uploaden van nieuwe afleveringen doe je op je host. Als je host gelinkt is aan de diverse diensten wordt je nieuwe aflevering automatisch gepubliceerd.

Het is belangrijk dat je vanaf het begin een goede host kiest, je podcast overzetten van de ene host op de andere is een lastige klus.

Soundcloud

Het platform wordt namelijk vooral gebruikt door artiesten die hun muziek uploaden zodat hun volgers het hierna kunnen luisteren.

Voordelen:

 • Je kunt SoundCloud gratis uit proberen. Mocht je het dus uit willen testen of je wilt gaan podcasten, dan is SoundCloud een goed platform om mee te beginnen.
 • De audioplayer van SoundCloud ziet er strak uit en is handig in gebruik. Deze player kun je gemakkelijk embedden op je website waardoor je op een simpele manier een mooie player voor je podcast creëert.
 • Je kunt je podcast makkelijk delen op Facebook, Twitter en andere social media door de ingebouwde share functie. Wanneer je op meer plekken je podcast deelt, is de kans op meer luisteraars groter!
 • Op SoundCloud kunnen gebruikers reacties plaatsen op je Podcast. Deze reacties plaatsen mensen echt in je podcast (namelijk op een bepaald tijdstip in je podcast) waardoor jij precies kunt zien wanneer iemand een opmerking maakt. Maak je bijvoorbeeld een leuke opmerking op een bepaald moment, dan kunnen gebruikers op jouw opmerking reageren door op dat moment een comment te maken.
 • Je kunt vanuit SoundCloud je podcast naar iTunes sturen.

Nadelen:

 • De gratis versie van SoundCloud heeft beperkte opties. Zo kun je slechts 3 uur aan opnames uploaden, wat voor veel podcasts op ongeveer 4 aflevering neer komt. Ook de statistieken zijn niet heel geavanceerd. De betaalde variant is al beschikbaar vanaf 5 euro per maand.
 • Je zult op SoundCloud zelf niet zo snel opvallen als podcast, de focus ligt meer op muziek. De meeste bezoekers van de website zijn op zoek naar nieuwe muziek en niet naar podcasts. Verwacht dus niet dat je veel luisteraars zult krijgen vanuit SoundCloud.

Libsyn

Libsyn is een van de oudste podcast hosting services, maar is zeker niet out-dated. Doordat Libsyn speciaal voor podcast hosting gemaakt is, is het zeer gebruiksvriendelijk.

Voordelen:

 • Het doet wat het moet doen en doet alles ook zeer goed.
 • Met Libsyn kun je gemakkelijk op meerdere platformen publiceren. Je kunt je podcast gemakkelijk op Facebook, Twitter, Blogger, WordPress en iTunes.
 • Met Libsyn kun je je podcast op een unieke manier op de telefoon van je volgers krijgen met behulp van een eigen podcast app. Samen met Libsyn ontwikkel je je eigen app waarmee jij je podcast op de telefoons van je volgers kunt krijgen.
 • Met Libsyn Advanced (beschikbaar vanaf 20 dollar per maand) krijg je per show allerlei statistieken te zien waarmee jij kunt optimaliseren.

Nadelen:

 • Er is geen gratis versie van de service beschikbaar.
 • Je hebt een maandelijks uploadlimiet, afhankelijk van welk abonnement je hebt.

Blubrry

Koppel je je podcast aan je website of blog en gebruik je WordPress? Dan is Blubrry een goede kandidaat.

Voordelen:

 • Blubrry is geïntegreerd met WordPress. Als je een WordPress pagina hebt is Blubrry erg gemakkelijk te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld door simpel een bericht aan te maken je podcast uploaden naar iTunes.
 • Blubrry heeft mooie en duidelijke statistieken. Deze statistieken zijn al beschikbaar bij het goedkoopste Blubrry account.
 • Je kunt ook video podcast uploaden op Blubrry.

Nadelen:

 • Ook bij Blubrry geldt een maandelijks uploadlimiet. Meestal levert dit geen probleem op.
 • Er is geen gratis versie beschikbaar van Blubrry, het goedkoopste abonnement is 12 dollar per maand.

PodBean

Podbean is een hosting bedrijf dat de complete focus heeft op podcasts.

Voordelen:

 • Podbean kun je gratis uitproberen en dus kan het platform zeker interessant zijn voor mensen die twijfelen of ze daadwerkelijk willen gaan podcasten.
 • Vanaf 8 dollar per maand heb je geen opslag limiet.
 • Je kunt je podcast makkelijk embedden op je website en je kunt ook gebruik maken van de Podbean app.

Nadelen:

 • Podbean blinkt nergens in uit. De interface is niet award winning en af en toe verwarrend. Podbean goed voor mensen die graag hun podcast op hun eigen website publiceren, wil je echter je podcast ook ergens anders plaatsten dan is Podbean niet altijd even handig.

Podcastfeed.nl

De hekkensluister is Podcastfeed, ook deze website is gebouwd rondom podcasten.

Voordelen:

 • Makkelijk in gebruik, je merkt aan alles dat het om podcasten draait.
 •  10 dagen gratis uitproberen.
 • Geen uploadlimiet.

Nadelen:

 • Downloadlimiet, bij het goedkoopste abonnement zit een 15.000 keer download limiet.
 • Bij verschillende podcasts moet je ene duurder abonnement hebben.

 

Apple podcasts

Veel podcastapps als Podchaser, Overcast, Pocket Casts, en Listen Notes publiceren de op iTunes geüploade podcasts en gebruiken de server van Apple om deze podcasts te linken aan hun eigen applicaties.

Inloggen iTunes Connect

Om je podcast aan te bieden via Apple Podcasts moet je naar de website iTunes Connect. Log daar in met je Apple ID.

RSS-Feed aanbieden

Hierna zie je een scherm waar je jouw RSS-feed moet uploaden. Dat betekent dat je jouw RSS-link moet aanbieden aan Apple.

Wanneer je de RSS-link in de balk hebt geplakt, dien je op ‘Validate’ te klikken. Apple geeft je dan een overzicht van de informatie die het uit je RSS-Feed heeft weten te halen. Dit is de informatie over je podcast die jij hebt opgegeven aan jouw podcasthostingdienst. Ook zullen er al mogelijk op je RSS-feed geüploade afleveringen te zien zijn.

Als alle informatie klopt, klik op ‘Submit’.

Goedkeuring krijgen van Apple

Je krijgt een bevestigingsemail van je aanvraag. Het duurt gemiddeld 24 tot 48 uur voor Apple om jouw podcast en gegevens te controleren. Alle aanvragen worden namelijk handmatig gecontroleerd; het kan dus nog langer duren in vakantieperiodes.

Je krijgt zo spoedig mogelijk een extra mail met de melding van Apple dat jouw podcast goed- of afgekeurd is. Ben je goedgekeurd? In de mail stuurt Apple meteen de hyperlink waarop jouw kanaal te vinden is. Deze kan je dan gaan verspreiden!

Spotify

Wil je dat je podcast op Spotify gevonden kan worden? Dan dien je een Spotifyaccount te hebben.

Vervolgens surf je naar een speciale Spotify-website voor podcasters: podcasters.spotify.com.

Klik dan op ‘Get Started’.

Vervolgens moet je inloggen. Hierna kan je jouw RSS-link toevoegen en genereert Spotify in de rechterkant van de interface meteen een overzicht hoe jouw podcast mogelijkerwijs op het platform te zien gaat zijn.

Na het uploaden van je RSS-link vraagt Spotify je om meer informatie over je podcast toe te voegen. In deze stap vul je de onderwerpcategorie waar jouw podcast onder valt en geef je bijvoorbeeld aan welke taal er in je podcast gesproken wordt.

Na deze stap krijg je nog een keer jouw ingevulde gegevens te zien ter controle. Als je alle gegevens goed hebt ingevuld, klik je op ‘Submit’ en bied je jouw podcast aan bij Spotify.

Je podcast staat na deze stap meestal binnen enkele uren op Spotify!

Stitcher

 

Stitcher is een populaire podcastapp. Je podcast uploaden via Stitcher kan wanneer je jezelf als podcastmaker eerst aanmeldt als ‘content provider’ via https://partners.stitcher.com/join

Op het moment dat je ingelogd bent als ‘content provider’, klik je op de ‘Add Show’-knop in de bovenbalk van de interface.

Hierna volgen ongeveer dezelfde stappen als bij Spotify en Apple Podcasts: je dient je RSS-link te uploaden en informatie over jouw podcast in te dienen.

Hierna controleert Stitcher jouw informatie. Als je podcast goedgekeurd is, krijg je hier via e-mail een bevestiging van. Stitcher stuurt je dan een hyperlink mee naar jouw podcastpagina op de app. Deze kan je delen tijdens de promotie van jouw podcast.